Odporúčame: www.caj-kava-cokolada.sk

Za 10 rokov Chocolaterie Michel Cluizel vyberala kakaové bôby z renomovaných, najuznávanejších plantáží sveta  s cieľom vytvoriť  jeho „1ers  CRU de Plantation“ tmavú a mliečnu čokoládu.

Mokaya je nová vzdialená plantáž, kde Michel Cluizel pozbieral tie najlepšie kakaové bôby. Táto čokoláda je vyrobená z organického 66% tmavého kakaa z Mexika a ponúka neopakovateľnú, výraznú chuť s jemnými náznakmi exotického ovocia.

čokoláda M.Cluizel Mokaya

Domov kakaa, ktorý bol objavený asi pred desiatimi rokmi v srdci provincie Chiapas v Mexiku  sa tiahne až k hranici s Guatemalou. Viac než 2000 rokov pred našou érou, Mokayas, domorodí rybári, si pripravovali  nápoj vyrobený z kakaovej dužiny, alebo kakaového zrna: prvé „kakao“ na svete, ktoré sa volalo „kakawa“.

V srdci najteplejších oblastí krajiny, na úrodnej sopečnej pôde, sadením a kultiváciou bola udržiavaná prastará tradícia, ktorá siaha až do obdobia Mayov. Rodová tradícia – „know how“ – pestovania kakaovníka bola odovzdávaná z jednej generácie na druhú a dávala prednosť biologickej rozmanitosti a tradičným pestovateľským metódam, ktoré boli používané v rámci „cacaotales“, pozemkoch na ktorých sa pestuje kakaovník. Na čele plantáže je Mamit Demetria, tiež známy ako „kakaová mamička“. Vďaka tomuto typu poľnohospodárstva, ktoré zostáva verné domorodým zvykom pestovania, bol kakaovníku Mokaya  udelený certifikát ekologického poľnohospodárstva.

Potom, čo kakové bôby sú ručne pozbierané,  biele bôby kvasia v drevených debnách  po dobu 4 až 5 dní, a neskôr sú sušené na slnku. Túto surovinu spracúva Michel Cluizel a vyrába tradičným spôsobom výnimočnú čokoládu v Normandii vo svojich dielňach

Organická čokoláda má rastúci počet priaznivcov medzi milovníkmi čokolády, ktorí sa starajú o životné prostredie a biodiverzitu. Chocolaterie Michel Cluizel spĺňa túto požiadavku rastúceho dopytu svojou edíciou čokolád Organic „1ers Crus de Plantation“.

Všetky suroviny – kakao, trstinový cukor a vanilka Bourbon, ktoré používa na výrobu čokolády pochádzajú z ekologického poľnohospodárstva. Tieto čokoládové tabuľky, ktoré nesú logo AB a boli schválené „Bureau Veritas Certification Francúzsku“ čím je  zaručené dodržiavanie prísnych biologických noriem, počas výroby a procesu balenia.

Santo Domingo ‚1 ER Cru de Plantation „Los Anconès bola prvá organická čokoláda s obsahom 67% kakaa, ktorú začal Michel Cluizel vyrábať v roku 2010. Výnimočná chuť tejto čokolády odhaľuje arómu sladkého drievka dreva, červených bobulí a marhúľ. Soil Association z Veľkej Británie, ktorá odmeňuje vynikajúce ekologické produkty, udelila v roku 2010 tejto čokoláde Organic Food Award.

Tento rok by Michel Cluizel chcel predstaviť gurmánom novú organickú čokoládu s obsahom 66% kakaa, z kakaových bôbov zozbieraných z vulkanickej krajíny, z mexickej plantáže Mokaya.

Rovnako ako akékoľvek iné produkty od Michel Cluizel aj táto nová čokoláda je v súlade s „Noble Ingredients“ Záväzkom kvality, ktorý zaručuje, že čokolády obsahujú čisté kakaové maslo, sú bez príchute a sójového lecitínu a výhradne z trstinového cukru a pravých strukov Bourbon vanilky.

Nová čokoláda Mokaya je odlíšená jasne červeným lemovaním. Citlivé gurmánske jazýčky môžu objavovať útok exotického ovocia, nasledovaný jemnými tónmi pražených mandlí a lieskových orieškov. Šumivé príchute sladkej papriky sú potom osladené miernym náznakom vanilky. Jeho koniec je dlhý a komplexný, zostáva v ústach dlho približne desať minút so stále prekvapujúcimi tónmi a chuťou, tak nenapodobiteľnou a typickou pre druh kakového bôbu Mokaya.

Tento exkluzívny recept znovu dokazuje, že Michel Cluizel vždy dáva prednosť prekvapeniu pre svoje chuťové bunky silnou intonáciou kakaa a sušeného ovocia.