Odrody kakaovníka a jeho pestovanie

Kakaovník (Theobroma Cacao) sa pestuje v trópoch v pásme medzi 10 až 20 stupňom severne a južne od rovníka, niekedy je nazývaný „Kakaové pásmo“. Kakaovník sa často pestuje v tieni iných stromov. Môže dorastať do výšky až 12 metrov, a má ovocie (struky), ktoré sú viac než 30 cm dlhé. Plody môžu byť hnedo-žltej až fialovej farby a obsahujú 20 až 40 semien (kakaových bôbov) v bielej až ružovej, sladkokyslej buničine.

Kakaovník sa pestuje v mnohých krajinách, ale dnes vedúcimi dodávatelia kakaových bôbov sú Pobrežie Slonoviny, Ghana, Indonézia, Nigéria, Brazília, Kamerun, Ekvádor, Dominikánska republika a Papua Nová Guinea. Iné známe pestovateľské krajiny sú Madagaskar, Malajzia, Mexiko, niektoré karibské ostrovy ako Grenada a Kube, a niektoré tichomorské ostrovy, ako je Samoa.

Pestujú sa štyri hlavné typy kakaovníka: Criollo, Forastero, Trinitario a Nacional.

Odroda kakaovníka Criollo pochádza z Mexika a Strednej Ameriky, a dáva veľmi kvalitné kakaové bôby. Pestuje sa hlavne v Južnej a Strednej Amerike. Výťažok je pomerne nízky. Rad odrôd Criollo sú kultivované; vo Venezuele sú dobre známe odrody „Chuao“, „Porcelana“, „Puerto Cabello“ a „Carupano“. Bôby odrody Criollo sú pri výrobe čokolády často v zmesi s inými druhmi kakaovníka.

Odroda kakaovníka Forastero je veľmi pestovaná v Afrike, ale aj v Strednej a Južnej Ameriky a predstavuje približne 80% svetovej produkcie kakaa. Tento strom rastie rýchlejšie a dáva vyšší výnos ako iné typy kakaovníkov. Odroda Forastero má rad odrôd, ktoré sa pestujú vo Venezuele – vynikajúce odrody sú „Carenero Superior“, „Caracas natural“ a „Rio Caribe“. Odroda Forastero „Amenolado“ odroda produkuje jemné, aromatické kakaové bôby a pestujú sa predovšetkým v Ekvádore.

Trinitario je kríženec odrôd Forastero a Criollo, a pestuje sa hlavne v Strednej a Južnej Amerike a Ázii. Odroda Trinitario získala svoju arómu od Criollo a odolnosť voči chorobám a svoju produktivitu od odrody Forastero.

Odroda kakaovníka Nacional sa pestuje v Južnej Amerike západne od pohoria Andy. Táto odroda je náchylná k chorobám a je veľmi ťažké ju pestovať. Vynikajúce aromatické vlastnosti však sú dôvodom pre jej kultiváciu.

Chuť z kakaových bôbov nie je závislá len na odrode, ale aj na pôde, teplote, slnku a zrážkach. Milovník dobrej čokolády si dnes už môže kúpiť čokolády vyrobené z kakaových bôbov z jednej oblasti, a tým porovnať vôňu a chuťové vlastnosti; tieto čokolády sú často nazývané single origin (plantážne) čokolády, na rozdiel od bežných čokolád, ktoré sú vyrobené väčšinou z lacných kakaových bôbov z niekoľkých oblastí, a s viac ako jedného druhu – odrody kakaovníka.

Aztékovia používali kakaové bôby na výrobu nápoja s názvom xocoatl. Kakaové bôby boli v Európe po prvý krát predstavené v Španielsku v 16. storočí. Prvá tabuľková čokoláda bola vyrobená vo Švajčiarsku v roku 1819, a v roku 1875 bola predstavená mliečna čokoláda.

Kvalitnú čokoládu si môžete kúpiť na www.caj-kava-cokolada.sk