Zmienky o tom odkiaľ káva pochádza a kde sa po prvý raz objavila kolujú mnohé legendy. S istotou však môžeme povedať, že pravlasťou kávy je Etiópia. Kávovník tu rástol v prírode divoko a je pravdepodobné, že domorodí obyvatelia poznali jeho účinky nakoľko väčšina liečivých rastlín sa tu pred použitím pražila a tým došlo k objavu prípravy kávových zŕn pre prípravu kávy.

To ako sa káva rozšírila sú dve verzie. Jedna hovorí, že čierny otroci si brávali kávové zrná na cestu do Arábie, o ktorých vedeli, že im pomôže premôcť únavu z cesty.Druhou možnosťou je skutočnosť, že pútnici, ktorí cestovali do posvätného islámskeho mesta Mekky si brávali na cestu tiež zrnká kávy.

prístav MoccaKto prvý prišiel na prípravu nápoja z rozdrtených kávových zrniek nie je známe, ale v každom prípade má Arabský polostrov prvenstvo v pestovaní kávovníka. V Jemene boli založené prvé kávovníkové plantáže a tiež príprava kávy bola privedená k dokonalosti.

Pitie kávy je známe v Jemene od 15.storočia. Z jemenského prístavu Mocca sa kava rozšírila do celého sveta. Hovorí sa, že Arabi doviezli kávovníkové zrná na Srí Lanku, kde neskôr Holanďania rozšírili pestovanie kávovníka.

Takže z Etiópie sa kava rozšírila do jemenskej Mokky, odtiaľ do Indonézie, Nizozemska, Francúzska a neskôr do Brazílie a Mexika. Indonézia sa tak stala jedným z prvých vývozcov kávy na svete.Je známe, že Holanďania darovali francúzskemu kráľovi Ľudovítovi XIV. Kávovníkový krík, ktorý vyrástol v skleníku v parížskej botanickej záhrade.

Tento kávovník sa stal predchodcom všetkých kávovníkov (Bourbon), ktoré vyrástli v Južnej a Strednej Amerike.

Kávové zrnáK tomu sa viaže príbeh francúzskeho dôstojníka De Clieru, ktorý získal na dovolenke v Pariži niekoľko sadeníc kávovníka a rozhodol sa, že ho prevezie a začne pestovať na Martiniku. Na ostrove boli sadenice úspešne vysadené. Sopečná pôda na ostrove bola k pestovaniu kávovníka ideálna a tak sa rozmožil aj na iné územia vtedajších francúzskych kolónií.Traduje sa príbeh o poručíkovi brazílskej pobrežnej stráže, ktorý bol vyslaný na diplomatické rokovania. Pravým dôvodom však bolo získať kávové zrnká, ktoré sa mu nakoniec podarilo získať a doviezť do portorickej kolónie Para v Brazílii. Neskôr v prístave Santos v 19.storočí vznikla kávová burza.

Brazílska kava Santos nesie pomenovanie po Albertovi Santos Dumontovi, ktorý má veľkú zásluhu na rozvoji pestovania kávovníka v Brazílii. Brazília je dnes jedným z najväčších pestovateľov a exportérov kávy na svete.

SantosPestovanie kávy sa postupne rozšírilo po celom juhoamerickom kontinente a Strednej Amerike.

Angličania založili kávovníkové plantáže v Indii a na Jamajke. Tu začala aj história vzácnej odrody Blue Mountain. Káva sa začala v Strednej Amerike pestovať najprv v Guatemalenej, neskôr ju previezli na Filipíny, potom na Kubu, do Kostariky a Portorika, Venezuely a Mexika. V roku 1825 sa z kávových plantáží pri Rio de Janeiro dostal kávovník na Havajské ostrovy, kde rastie doposiaľ a na sopečných pôdach produkuje špičkovú kávu pod názvom Kona. Na záver je potrebné povedať,že kava sa rozšírila po celom svete vďaka holandským, francúzskym a anglickým kolonistom.

Obľúbenosť kávy spočíva nielen v rozmanitosti jej prípravy, ale tiež vďaka pravidelnej sieste, ktorú si milovníci tohto nápoja doprajú, keď popíjajú horúcu šálku kávy.

Pravidlá pre prípravu lahodnej šálky kávy

1. Používajte len čerstvo pomletú kávu.

2. Typ mletia by mal zodpovedať typu Vášho kávovaru (napr. jemné mletie prípravu filtrovanej kávy alebo espressa).

3. Na šálku použijte nejmenej dve zarovnané kávové lyžičky (cca 7g).

4. Voda pre prípravu by mala byť čerstvá, číra a chladná (najlepšie bez soli a chlóru). Pre vodu z vodovodnej siete sa doporučuje používanie vodného filtra.

5. Kávu pripravujte len v zariadeniach, ktoré sú celkom čisté.

6. Uveďte vodu vždy do bodu varu.

7. Káva by mala býť servírovaná, hneď ako je pripravená Nikdy kávu neohrievajte.

8. Pred naliatím kávy do kanvice, vymyte kanvicu tečúcou vodou.

9. Pomletú kávu skladujte najlepšie v kovovom obale (plechovke s aroma ochranou) bez prístupu vzduchu, v chlade a suchu.