Vanilka
Odporúčame www.caj-kava-cokolada.sk
Aztékovia boli prví, ktorí objavili a začali pestovať vanilku. Používali ju nielen ako korenie, ale aj ako parfum a na liečebné účely. Tento vzácny prírodný produkt bol privezený do Európy Španielmi. Francúzi začali pestovať vanilku na ostrovoch v Indickom oceáne.
Prvýkrát sa vanilka objavila na ostrove Réunion, ktorý bol známy ako „Ile Bourbon“ (odtiaľ názov Bourbon vanilka). Dnes sa pestuje po celom svete vo vlhkej, subtropickej klimatickej zóne.
Vanilka je veľmi cenená medzi znalcami a spotrebiteľmi. Je to koniec koncov veľmi univerzálny produkt, ktorý možno použiť na dochutenie mäsa a rybích pokrmov, rovnako ako dezertov.
Účinok vanilky sa vyznačuje mimoriadne vzácnou kvalitou – darom harmónie.
Z botanického hľadiska jedinečnosť tohto prírodného produktu je aj vďaka svojmu zloženiu, zmesi aromatických zložiek (doteraz ich bolo zistených viac ako 400). Základnými komponentmi je cukor, celulóza, vosky, tuky a voda. Z tisícov druhov orchideí, sú len tri druhy, ktoré produkujú korenie vanilka.
Najviac uznávaným druhom vanilky je tzv Bourbon vanilka, ktorá pochádza z Madagaskaru, ostrovov Komory a Réunion.