Ako kúpiť kvalitnú čokoládu?
Ako kúpiť kvalitnú čokoládu? |
Odporúčame www.caj-kava-cokolada.sk
Čokoláda patrí medzi z najobľúbenejšie pochutiny a preto je samozrejmé, že sa dá kúpiť na každom rohu a v supermarketoch sú jej plné regály. Ale rovnako ako u iných potravín v kvalite rôznych značiek sú obrovské rozdiely.
Ako však rozoznať kvalitnú čokoládu od nekvalitnej? Aká čokoláda je pre náš organizmus benefitom a ktorej sa radšej vyhnúť?
Ponúkame niekoľko rád, ktoré vám môžu pomôcť pri výbere kvalitnej čokolády a to ešte pred tým ako ju ochutnáte.
A) Kde hľadať kvalitnú čokoládu?
Špičkové čokolády zatiaľ v supermarketoch nenájdete. Už z názvu vyplýva, že supermarkety sa zameriavajú na vysoký obrat predaja tovaru.
Čokoládovne, ktoré vyrábajú najkvalitnejšie čokolády a často ich produkty bývajú ocenené na svetových prehliadkach čokolády, starostlivo vyberajú suroviny a kontrolujú výrobný proces.
Nemajú ambíciu a ani možnosti vyrábať obrovské množstvo čokolád pre obchodné reťazce na celom svete. Preto kvalitnú čokoládu hľadajte v špecializovaných obchodoch alebo na internete.
B) Cena čokolády
Za 1 € nie je technicky možné vyrobiť kvalitnú čokoládu. Cena súvisí predovšetkým s použitými surovinami a najmä spôsobom spracovania surovín v ktorom sa prejavuje úžasné majstrovstvo výrobcov najkvalitnejších čokolád. Je to už raz tak – za kvalitu je potrebné si priplatiť.
C) Základné informácie uvedené na obale čokolády
Dôležitým poznávacím znamením sú informácie o pôvode kakaových bôbov z ktorých je čokoláda vyrobená. Špičkové čokoládovne už v názve čokolády alebo inde na obale uvádzajú geografický pôvod kakaových bôbov (preslávené plantáže možno nájsť napríklad vo Venezuele, Ekvádore, Indonézii alebo na Madagaskare) a tiež odrodu kakaovníka(Criollo, Trinitario, Forastero,Nacional). Hovoríme o plantážnych čokoládach (single origin chocolate) ktoré obsahujú kakaové bôby z vybranej oblasti.
Plantážna čokoláda (single origin) bola vždy doménou tých, ktorí majú ambíciu získať najkvalitnejšie kakaové bôby a premeniť ich na kvalitnú čokoládu. V tejto čistej forme čokolády sa najlepšie ukáže ich talent a remeselná zručnosť. Viac o problematike plantážnej čokolády sa môžete dozvedieť tu.
Je potrebné byť ostražitý pri výrokoch typu: „Pravá belgická / švajčiarska čokoláda…“ Pod týmto označením mnoho značiek len parazituje na popularite čokolády z týchto krajín.
Označenie krajiny, odkiaľ čokoládová značka pochádza vám o kvalite čokolády nepovie vôbec nič. V každej krajine nájdete super kvalitné, ale aj nepožívateľné značky.
D) Zloženie čokolády
Určite nezabudnite si prečítať zloženie čokolády. Vysoké percento kakaovej sušiny nie je rozhodujúce. (najlepšie, ocenené čokolády väčšinou obsahujú od 60 do 75% kakaovej sušiny). Podstatné sú použité ingrediencie pri výrobe čokolády. Kvalitná horká čokoláda obsahuje kakaovú sušinu, kakaové maslo, trstinový cukor (namiesto bežného repkového) a vanilku.
Jedinou tolerovanou umelou prísadou je sójový lecitín pre lepšiu konzistenciu čokolády. Mliečna čokoláda samozrejme obsahuje ešte sušené mlieko.
Pokiaľ v zložení nájdete tuk, vanilín, arómy, dochucovadlá, éčka všetkého druhu radšej nechajte „čokoládu“ tak. Napríklad tuk patrí medzi najväčšie čokoládové hriechy! Prirodzenou súčasťou čokolády je kakaové maslo, ktoré sa v priebehu spracovania kakaových bôbov oddelí od kakaovej sušiny a potom sa pri výrobe čokoládovej hmoty vráti späť. A pretože kakaové maslo je veľmi drahá ingrediencia, býva nahrádzaná iným pridaným tukom (v zložení nájdete mliečny tuk, stužený tuk, kokosový tuk, palmový tuk).
Tieto tuky majú však nielen iné senzorické vlastnosti (čokoláda je mazľavejšia, rýchlejšie sa topí a chutí zvláštne), ale aj chemické zloženie (obsahuje viac mastných kyselín, ktoré majú negatívny vplyv na srdce a cievy, hladinu cholesterolu atď)
E) Chuťové vlastnosti
Túto znalosť získate len vlastným ochutnaním čokolády a prípadne porovnaním s bežnou čokoládou zakúpenou v supermarkete, ktorá nespĺňa požadované parametre na kvalitnú čokoládu.
Mnoho ľudí ani netuší, ako napríklad môže chutiť kvalitná mliečna čokoláda, ktorá môže obsahovať až 65% kakaovej sušiny. Väčšina konzumentov čokolády pozná len chuť cukroviniek – presladených mliečnych čokolád zo supermarketov, kde je chuť kakaových bôbov utopená v mori cukru a tuku.
Varovanie na záver: Až objavíte čaro chuti kvalitných čokolád už nie je cesty späť!
Emily 05 februára 2018
Dobrý deň,
mohla by som sa opýtať, čo hovoríte na čokoládu Figaro (86%)? Mne sa zdá za cenu nejakých 1,49 € nie extra kvalitná. (viď: https://www.letakomat.sk/kaufland/aktualny-letak-bratislava-od-stvrtka-08-02-2018/?page=5 )
goodish 05 februára 2018
Dobrý deň,
Figaro patrí medzi výrobcov čokolády, ktorí sa zameriavajú na segment trhu, ktorý nepožaduje vysoko kvalitný čokoládový produkt, sem patrí aj Milka, Lindt… Netvrdíme, že čokoláda Vám nemôže chutiť, to je vec osobného nastavenia chuti a očakávania, ale určite nebudete na túto čokoládu spomínať ako na gurmánsky zážitok. A tomu koniec koncov zodpovedá aj cena za čokoládu.
Na kvalitu čokolády pôsobí množstvo faktorov, od zdrojov suroviny, cez spracovanie až po takú, na prvý pohľad drobnosť, ako je skladovanie čokolády.Zrejme na Vás zapôsobila aj informácia o vysokom obsahu kakaovej sušiny v čokoláde. K tomu len toľko, že je to pomerne lacný trik výrobcov a obchodníkov ako ponúknuť asociáciu vysokého obsahu kakaa a kvality čokolády za nízku cenu. Neexistuje žiaden priamy súvis medzi vysokým obsahom kakaovej sušiny v čokoláde a kvalitou čokolády. Samozrejme, že existujú čokolády aj so 100% obsahom kakaovej sušiny ocenené na svetových súťažiach, ale to je skôr zásluha výberu kvalitných kakových bôbov a vysokej remeselnej zručnosti spracovania a výroby čokolády (https://www.caj-kava-cokolada.sk/sk/tmava-cokolada/1014-cokolada-francois-pralus-madagascar-criollo.html).
Kedže nepoznáme ponúkaný druh čokolády Figaro bolo by od nás neseriózne vynášať súdy nad jej kvalitou. Odporučiť môžeme pozorne si prečítať zloženie čokolády a niekedy si kúpiť čokoládu od špecializovaných predajcov čokolády a vzájomne porovnať chuťové vlastnosti. Postupne určite poznáte rozdiel v chuťových vlastnostiach a je už len na Vás čomu dáte prednosť.