Kovový čajník

Kovový čajník

Odporúčame www.caj-kava-cokolada.sk

Nádherné kanvice z čistej zliatiny sú už po stáročia vyrábané takmer rovnakým spôsobom až do dnešných dní. Nemôžeme s určitosťou potvrdiť či majú svoj pôvod v Číne alebo Japonsku.

Japonská liatinová kanvica je veľmi komplikovaná po dizajnérskej stránke a samozrejme je v najvyššej kvalite. Liatinové kanvice z Číny sú jednoduchšie a menej nákladné.

Liatinové čajníky majú veľa dobrých vlastností – udržiavajú teplotu po dlhú dobu, hovorí sa, že majú pozitívny vplyv na kvalitu vody a čaju…

Výroba liatinových čajníkov pozostáva z nasledujúcich krokov.

  1. Najprv skúsení remeselníci vyrobia hliníkovú formu, ktorá má rovnaký tvar ako čajová kanvica. Táto forma sa nazýva v japončine „Koda“ a je známa ako vonkajšia forma. Pre vnútornú časť kanvice sa vyrába druhá forma a to z piesku. Tá sa nazýva „ Nakago“

    Kovová kanvica na čaj

  2. Rozžeravené, tekuté železo sa naleje do prázdneho priestoru medzi vonkajšiu formu Koda a vnútornú Nakago. Po cca 2-3 minútach sa piesková forma odoberie. Po krátkom ochladení sa nalieva do vnútra kanvice smalt.
  3. Kus sa znovu zohrieva, aby bolo zaručené rovnomerné rozliatie skloviny (smaltu) vo vnútri kanvice.
  4. Po opätovnom zahriatí sa vonkajší povrch natiera špeciálnym lakom, ktorý je už tradične čierny.
  5. Nakoniec sa kanvica ohrieva – „žíha“  – ešte dvakrát a potom pomaly ochladzuje.Bohaté skúsenosti remeselníkov sú nenahraditeľné pri výrobe týchto jedinečných výrobkov.