Extrakt z vanilky

Vanilkový bôb vložený do alkoholu

Odporúčame www.caj-kava-cokolada.sk

Vanilkový extrakt, ktorý nájdete v obchodnej sieti obsahuje zvyčajne jednoduchý sirup, ktorý sa pridáva k extraktu aby mu dodalo sladkú chuť. Samozrejme, že aj vy si môžete do extraktu pridať cukrový sirup, ale ak extrakt používate len na pečenie – nie je to potrebné.

Na výrobu vanilkového extraktu potrebujete:

6 vanilkových strukov
250ml vodky (môžete použiť aj rum, alebo brandy)
sklenený pohár so vzduchotesným vekom

Vyberajte si kvalitné vanilkové struky, nešetrite, uvidíte že sa použitie kvalitných nevyschnutých strukov vyplatí. Nožnicami, alebo ostrým nožíkom rozrežeme vanilkové struky na dve polovice tak, aby obidve časti boli spojené len na šírku palca.

Vložíme rozrezané vanilkové struky do skleneného pohára so vzduchotesným vekom a zalejeme ich tak, aby boli úplne ponorené v alkohole. Ak chcete môžete ich rozrezať aj na malé kúsky 2-3cm široké.

Pohár odložíme na tmavé a chladné miesto a z času na čas (niekoľkokrát do týždňa) pohárom dobre potrasieme (30 sekúnd). Po cca 4 týždňoch môžeme vanilkový extrakt už použiť a to aj napriek tomu, že proces bude pokračovať ešte po dobu 6 mesiacov. Je to ako mať dobré víno, kde môžeme odoberať vzorky priebežne dlhé roky.

Vanilkový extrakt

Vanilkový extrakt

Vylúhovaný extrakt môžeme rozliať do menších fľaštičiek. Pokiaľ sa rozhodnete ponechať extrakt v pohári, môžete ho skladovať aj niekoľko rokov, len s ním je potrebné niekedy potriasť.

Vanilkový struk, ktorého vnútornú časť – „kaviár“ ste už použili, môžete využiť ešte na prípravu vanilkového cukru, ktorý je omnoho voňavejší a hlavne zdravší a prírodný, ako dostať v obchodoch. Jednoducho zastrčíte rozrezané vanilkové bôby do cukru a uzavriete. S času na čas môžete cukrom tiež potriasť.

Ak sa rozhodneme, že vanilkové struky vyberieme po 4 týždňoch z extraktu môžeme si z nich pripraviť vanilkový sirup. Pohár cukru (250g) zmiešame v hrnci so 100ml vody a vložíme použité vanilkové bôby z extraktu. Privedieme do varu a varíme za občasného miešania na miernom ohni ešte asi 3 minúty. Sirup zlejeme do pohára, alebo fľaše – môžeme pridať aj vanilkové struky a uzavrieme.